Waarom worden coniferen bruin? En wat doet u er tegen?

Waarom worden coniferen bruin? En wat doet u er tegen?

Coniferen zijn prachtige planten voor in tuinen en parken. Een van de grootste voordelen van coniferen is dat ze weinig onderhoud nodig hebben. Af en toe bemesten en snoeien is voldoende. Maar waarom worden coniferen dan soms bruin? En wat kunt u er aan doen?

Waarom worden coniferen bruin?

Niets zo vervelend als een prachtige coniferenhaag die plotseling bruin kleurt. De bruine verkleuring die soms terug te zien is bij coniferen, kan veroorzaakt worden door meerdere factoren:

  • De haag is te ver teruggesnoeid
  • U gebruikt vies gereedschap bij het snoeien
  • De conifeer heeft een tekort aan vocht
  • De conifeer heeft een gebrek aan voeding
  • De haag heeft een schimmelinfectie

Hoe voorkom ik dat coniferen bruin worden?

Om te voorkomen dat coniferen bruin worden zijn er verschillende dingen belangrijk. Zorg er ten eerste voor dat u nooit tot aan het hout terugsnoeit. Dit is namelijk onomkeerbaar. Gebruik bij het snoeien altijd schoon gereedschap. Daarnaast moet een conifeer altijd genoeg water kunnen opnemen. In periodes van droogte kunt u elke week een emmer water geven. Controleer de grond bij de haag hierbij grondig. Is deze kurkdroog? Dan is een extra emmer geen probleem.

Wat doen tegen bruine coniferen?

Bent u te laat en zijn uw coniferen al bruin geworden? Geen zorgen! Met de juiste aanpak is de plant gewoon nog te redden. Heeft u te ver teruggesnoeid? Dan kunt u proberen de nog groene twijgen voorzichtig vast te zetten in de richting van de kale plekken. Over een aantal jaar groeien deze kale plekken dan namelijk weer dicht. Zijn uw coniferen bruin door een tekort aan vocht? Graaf een kleine geul rondom de haag en vul deze met water. De conifeer zal hierdoor snel weer herstellen. Extra bemesten is in dit geval ook aan te raden.

Wat doen tegen een magnesiumtekort?

Een magnesiumtekort uit zich in verkleuringen die zich vooral onderin en in het midden van de plant bevinden. Om dit tegen te gaan kunt u aan de slag gaan met minerale korrels magnesium. Deze verwerkt u in de grond rondom uw coniferen. De korrels werken ook preventief.

Wat doen tegen schimmelinfecties?

Een schimmelinfectie herkent u door afstervende takken en een duidelijk verschil tussen aangetaste en niet-aangetaste delen. Om verder afsterven te voorkomen, is zo snel mogelijk snoeien essentieel. Reinig uw kleding en het gereedschap dat u hierbij gebruikt na afloop grondig. Schimmelinfecties zijn ook te verhelpen met bestrijdingsmiddelen.

Hulp nodig bij coniferen die bruin worden?

Het goede nieuws is dat zolang u uw coniferen voldoende water geeft, twee keer per jaar snoeit en eventueel bemest, u de kans op bruine coniferen minimaliseert. Meer lezen over het verzorgen van coniferen? Dat kan hier. Toch bruine coniferen en kunt u wel wat advies gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op via de mail.

Share this post


You've just added this product to the cart: