Waarom worden coniferen bruin en wat doet u ertegen?

Bruine coniferen haag

Waarom worden coniferen bruin en wat doet u ertegen?

Het is een herkenbaar en teleurstellend moment wanneer u langs uw eens zo weelderige, groene coniferenhaag loopt en tot uw schrik ziet dat deze is getransformeerd tot een sombere, bruine heg. Met onze waardevolle tips kunt u dit probleem effectief oplossen en nog beter, voorkomen dat het zich in de toekomst herhaalt.

Hoe kan een coniferenhaag bruin verkleuren?

Het is belangrijk om te begrijpen waarom uw coniferenhaag bruin kan verkleuren, zodat u gericht actie kunt ondernemen om dit probleem aan te pakken. Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan de verkleuring van coniferen, waaronder:

  • De haag is te ver teruggesnoeid
  • U gebruikt vies gereedschap bij het snoeien
  • De conifeer heeft een tekort aan vocht
  • De conifeer heeft een gebrek aan voeding
  • De haag heeft een schimmelinfectie

De haag is te ver teruggesnoeid

In het algemeen kunnen coniferen goed worden gesnoeid zonder problemen. Echter, als een conifeer te rigoureus wordt teruggesnoeid, kan dit leiden tot bruine verkleuring van de plant. Het is belangrijk om te benadrukken dat een conifeer nooit tot aan het hout mag worden teruggesnoeid. Wanneer dit gebeurt, kunnen er kale plekken ontstaan die helaas niet meer kunnen herstellen.

Indien u tijdens het snoeien per ongeluk het kale hout heeft bereikt, is er een mogelijke oplossing om de kale plekken op te vullen. U kunt proberen de takken rondom de kale plek voorzichtig te buigen en losjes vast te zetten met een draadje. Hierdoor wordt geprobeerd de kale plekken te camoufleren en de esthetische uitstraling van de conifeer te verbeteren.

Het is van belang om op te merken dat deze methode geen garantie biedt voor volledig herstel van de kale plekken. Het beste is om voorzichtig te snoeien en te voorkomen dat u het kale hout bereikt. Op die manier kunt u de gezondheid en de esthetische waarde van uw conifeer behouden.

U gebruikt vies gereedschap bij het snoeien

Een van de redenen waarom uw conifeer bruin kan worden na het snoeien, is mogelijk het gebruik van vies gereedschap. Het is essentieel om schoon en scherp gereedschap te gebruiken bij het snoeien van coniferen om infecties en ziektes te voorkomen. Wanneer vuil gereedschap wordt gebruikt, kunnen schimmels, bacteriën of andere ziekteverwekkers worden overgedragen op de conifeer, wat kan leiden tot bruine verkleuring en gezondheidsproblemen voor de plant.

Om dit te voorkomen, is het belangrijk om uw snoeigereedschap regelmatig schoon te maken en te desinfecteren. Reinig het gereedschap grondig met water en zeep om vuil en eventuele ziekteverwekkers te verwijderen. Daarnaast kunt u een ontsmettingsmiddel gebruiken, zoals een mengsel van water en bleekmiddel, om ervoor te zorgen dat eventuele schimmels of bacteriën volledig worden gedood.

De conifeer heeft een tekort aan vocht

In de zomer ervaren we tegenwoordig steeds vaker hogere temperaturen en langdurige droogteperiodes. Deze omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat coniferen bruin verkleuren. Wanneer er gedurende lange tijd geen regen valt en u de conifeer niet actief water geeft, kan de plant niet voldoende vocht opnemen uit de droge bodem. Dit leidt tot uitdroging en bruine verkleuring van de conifeer.

Gelukkig kunt u dit probleem eenvoudig voorkomen door tijdens warme en droge periodes uw planten regelmatig water te geven. Het is belangrijk om het water direct bij de kluit van de plant te geven, zodat het niet verloren gaat door verdamping in de droge grond. Houd ook de grond rondom de coniferenhaag goed in de gaten. Als deze kurkdroog aanvoelt, kunt u extra water geven. Een effectieve methode is het gebruik van een druppelslang langs de haag, zo dicht mogelijk bij de stam. Dit minimaliseert waterverlies en bevordert een efficiënte wateropname.

De conifeer heeft een gebrek aan voeding

Coniferenmest toevoegen is een essentiële voedingsstof voor coniferen. Wanneer er een tekort aan voedingstoffen in de grond ontstaat waarin de coniferenhaag groeit, zal de plantweerbaarheid afnemen kunnen er bruine plekken ontstaan in de haag. Deze bruine plekken bevinden zich meestal onderin en in het midden van de plant.

Gelukkig is er een effectieve oplossing om deze verkleuringen tegen te gaan. Door de haag te bemesten met coniferenmest in de vorm van organische korrels, kunt u het voeding tekort aanvullen. Deze bemestingsproducten zijn verkrijgbaar in verschillende tuincentra en online. Op de verpakking vindt u gedetailleerde instructies over hoe u de korrels het beste kunt gebruiken en in de grond rondom de haag kunt verwerken.

De haag heeft een schimmelinfectie

Een mogelijke oorzaak van bruine verkleuring in een coniferenhaag is een schimmelinfectie. Dit kunt u herkennen aan het afsterven van takken, waarbij duidelijk aangetaste en niet-aangetaste delen te zien zijn. Om dit probleem aan te pakken, is het het beste om de aangetaste delen zo snel mogelijk weg te snoeien. Zorg ervoor dat u het gebruikte gereedschap grondig ontsmet met een chlooroplossing. Na het snoeien is het belangrijk om uw handen goed te wassen. Als u tijdens het snoeien handschoenen hebt gedragen, was deze dan samen met uw kleding op minimaal 60 graden.

Gelukkig zijn schimmelinfecties over het algemeen goed te bestrijden met diverse middelen die verkrijgbaar zijn bij tuincentra. Om erachter te komen welk middel het meest geschikt is voor uw situatie, raden we aan om advies in te winnen bij een expert, zoals ons team. We helpen u graag bij het identificeren van het probleem en het vinden van het juiste bestrijdingsmiddel.

Zoekt u advies op maat?

Het goede nieuws is dat zolang u uw coniferen voldoende water geeft, twee keer per jaar snoeit en eventueel bemest, u de kans op bruine coniferen minimaliseert. Als u merkt dat uw coniferenhaag bruine verkleuringen vertoont en u graag advies op maat wilt om dit probleem op te lossen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Onze experts staan klaar om u te helpen en u te voorzien van de nodige ondersteuning en advies.

Share this post


You've just added this product to the cart: