Coniferen snoeien

Coniferen snoeien, hoe kunt u dat het beste doen?

Sommige coniferen kunnen groter dan 10 meter worden. Aangezien niet iedereen zo’n immense boom of haag in zijn tuin wilt hebben staan, is het belangrijk om deze planten af en toe te snoeien. Bovendien is het ook voor de gezondheid van de planten zelf noodzakelijk dat ze af en toe worden gesnoeid. Wilt u weten hoe u het beste coniferen kunt snoeien? Lees dan snel verder!

Wanneer kunt u coniferen het beste snoeien?

Het is verstandig om coniferen 2 keer per jaar te snoeien. De eerste snoeibeurt kunt u het beste in de laatste week van mei of in de eerste week van juni uitvoeren. Zorg er in ieder geval voor dat de planten voor de langste dag van het jaar de eerste snoeibeurt hebben gehad.
De volgende snoeibeurt kunt u het beste in augustus doen. Coniferen hebben na een snoeibeurt de voldoende tijd nodig om te herstellen. Wanneer ze zijn hersteld, kunnen ze zich beter weren tegen kou en vorst. Het is daarom belangrijk dat u uw coniferen nooit later dan september snoeit.
Tevens kunt u uw coniferen het beste op een bewolkte of regenachtige dag snoeien. Dat is minder leuk voor u, maar wel beter voor de plant. Door op zo’n dag te snoeien, voorkomt u dat de gesnoeide takken verbranden in de felle zon.
Met welk gereedschap kunt u het beste coniferen snoeien?
Het belangrijkste is dat u de planten met een scherp gereedschap snoeit. Als u de planten met botte scharen snoeit, kunt u de coniferen zo erg beschadigen dat er takken afsterven. Het hebben van scherp gereedschap is belangrijker dan of u de plant met elektrisch gereedschap of handmatig snoeit.

Hoe kunt u het beste coniferen snoeien?

Coniferen kunt u het beste ‘scheren’. Een conifeer mag namelijk absoluut niet tot op het oude hout worden teruggesnoeid. Door scherende bewegingen te maken, zorgt u ervoor dat u alleen de jonge scheuten snoeit. Van de jonge scheuten mag u overigens niet meer dan 10 centimeter snoeien. Wanneer u meer dan 10 centimeter snoeit, kan de snoeibeurt namelijk te heftig zijn voor de conifeer. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar het betekent kortweg dat uw plant erdoor kan worden beschadigd.
Waarom juist jonge scheuten snoeien?
Er wordt aangeraden om vooral jonge scheuten te snoeien, maar waarom eigenlijk? Door jonge scheuten te snoeien, beschadigt u de plant zo min mogelijk. Daarnaast zullen de gesnoeide scheuten meer zijscheutjes vormen, waardoor de plant binnenin voller wordt. Bovendien behoudt de plant zijn natuurlijke vorm zo goed mogelijk wanneer u alleen de jonge scheuten snoeit.

Snoei coniferen in kegelvorm

Zorg ervoor dat u de planten in kegelvorm snoeit. Dat betekent dat de takken onderaan de boom wat breder moeten zijn. Door de plant in een kegelvorm te snoeien, kunnen alle takken voldoende zonlicht opvangen. Wanneer u dit niet doet, worden veel coniferen aan de onderkant kaal. En dat staat natuurlijk niet zo mooi.
Heeft u nog vragen?
Mits u zich aan bovenstaande houdt, kunt u zelf prima uw coniferen snoeien.