Coniferen snoeien

Coniferen snoeien; hoe kunt u dat het beste doen?

Coniferen staan niet bekend om hun snelle groei, maar het is wel een feit dat het flinke joekels kunnen worden. Sommige coniferen kunnen zelfs een hoogte van meer dan 10 meter bereiken. Dat is, als ze niet worden gesnoeid. We begrijpen dat niet iedereen de ruimte heeft voor een reusachtige conifeer, of überhaupt zo’n immense boom of haag in zijn tuin wil hebben staan. Om een haag zo gezond en sterk mogelijk te houden, is af en toe snoeien toch noodzakelijk. Wij vertellen u hieronder de beste tips en manieren om uw coniferen te snoeien.

Wanneer kunt u coniferen het beste snoeien?

Coniferen kunt u het beste twee keer per jaar snoeien. De eerste snoeibeurt geeft u in ieder geval vóórdat de langste dag van het jaar is geweest (21 juni), idealiter rond de laatste week van mei of de eerste week van juni, dan bent u er op tijd bij.

Na deze eerste keer snoeien heeft de haag een tijdje nodig om zich klaar te maken voor de tweede knipbeurt. Daarom is augustus de meest ideale maand voor de tweede snoeibeurt van de conifeer: de haag heeft na augustus nog voldoende tijd om te herstellen zodat hij is voorbereid op de wintermaanden. Snoei uw coniferen daarom nooit later dan september!

Op welke dag u de coniferen snoeit kan ook invloed hebben op de plant. Zo is het voor de conifeer beter dat u een bewolkte of regenachtige dag kiest voor het snoeien (niet zo leuk voor u, wel een stuk beter voor de plant!) De pas gesnoeide takken van een conifeer zijn extra gevoelig voor de zon.

Met welk gereedschap kunt u het beste coniferen snoeien?

U kunt kiezen uit verschillende soorten gereedschap. Er zijn (elektrische) heggenscharen te koop en te huur in allerlei prijsklassen – met of zonder accu of snoer, het maakt niet uit. Bij het kiezen van de beste heggenschaar zijn er eigenlijk maar twee dingen belangrijk:

  1. Is het gereedschap scherp?
  2. Kunt u er veilig mee overweg?

Als u de heg met een botte heggenschaar probeert te snoeien, kan dat funest zijn voor de plant. De takken kunnen zodanig beschadigen dat ze kunnen afsterven, waardoor u met lelijke, kale plekken in uw coniferen eindigt. Bovendien kost het snoeien met bot gereedschap enorm veel tijd en energie.

Zorg er daarnaast ook voor dat u veilig met het apparaat om kunt gaan zodat u uzelf, de heg en het gereedschap niet beschadigt.

Hoe kunt u het beste coniferen snoeien?

Het snoeien van een conifeer noemt men ook wel ‘scheren’. Het is namelijk zo dat een conifeer absoluut niet tot op het hout mag worden teruggesnoeid. Waar dat bij een taxus wel kan, kunt u er een conifeer ernstig mee beschadigen. Maak daarom ‘scherende’ bewegingen tijdens het snoeien, zodat u alleen een stukje (zo’n tien centimeter) van de jonge scheuten afknipt. Meer dan tien centimeter kan de conifeer beschadigen, zoals we hierboven hebben genoemd.

In het kort:

  • Controleer voordat uw begint met snoeien of er broedende vogels in uw haag zitten, een groenblijvende haag is namelijk een erg populaire broedplek voor vogels;
  • Maak scherende bewegingen met de snoeischaar;
  • Knip lange uitlopers terug;
  • Snoei uw conifeer in een kegelvorm: hierdoor kunnen alle takken voldoende licht opvangen;
  • Snoei de conifeer niet terug tot op het kale hout; de plant loopt dan niet meer uit;
  • Breek de breedste en bovenste jonge uitlopers af, hierdoor voorkomt u dat de boom binnenin kaal wordt. Bovendien stopt de boom hierdoor met het groeien in de lengte.

Bent u klaar met de snoeibeurt? Dan is het belangrijk om de plant goed te bemesten en een emmer water te geven. Hiermee helpt u de plant om zich na de snoeibeurt zo goed mogelijk te herstellen.

Waarom juist jonge scheuten snoeien?

Door de jonge scheuten te scheren, zorgt u uiteindelijk voor een vollere conifeer. Deze jonge scheuten zijn weerbaar en het beste bestand tegen een knipbeurt.

Een bijkomend voordeel is dat de jonge scheuten meer zijscheutjes zullen vormen, waardoor de conifeer van binnenuit voller wordt. Daarnaast behoudt de conifeer zijn natuurlijke kegelvorm wanneer u enkel de jonge scheuten scheert.

Coniferen toppen

Het toppen van uw coniferen is het verkorten van de bovenkant van de haag. Wanneer moet u een conifeer toppen? Dat hangt af van de gewenste hoogte. De gemiddelde haag is 40 tot 60 cm breed en 180 tot 200 cm hoog. Is die hoogte nog lang niet bereikt? Dan kunt u beter nog even wachten met het toppen van uw coniferen.

In principe gelden voor toppen dezelfde adviezen als bij het snoeien van coniferen. Ga coniferen niet toppen in de volle zon of met vorst en snoei niet tot op het kale hout, want dan loopt een conifeer niet meer uit. Hou het toppen van coniferen jaarlijks bij. Zodra een conifeer getopt is, zal deze twee of meer toppen gaan maken.

Snoei coniferen in vorm

Waarom hebben coniferen meestal die karakteristieke kegelvorm? Als u een conifeer van boven naar onder kaarsrecht zou snoeien, vangt de bovenste helft het meeste zonlicht. De onderkant krijgt dan te weinig zon en wordt kaal. Als u de conifeer in een kegelvorm snoeit, vangt hij zowel aan de boven- als aan de onderkant dezelfde hoeveelheid zonlicht, dat is beter voor de gezondheid en het uiterlijk van de conifeer.

You've just added this product to the cart: