Coniferen snoeien

Coniferen snoeien; hoe kunt u dat het beste doen?

Coniferen staan niet bekend om hun snelle groei, maar het is wel een feit dat het flinke joekels kunnen worden. Sommige coniferen kunnen zelfs een hoogte van meer dan 10 meter bereiken. Dat is, als ze niet worden gesnoeid. We begrijpen dat niet iedereen de ruimte heeft voor een reusachtige conifeer, of überhaupt zo’n immense boom of haag in zijn tuin wil hebben staan. Om een haag zo gezond en sterk mogelijk te houden, is af en toe snoeien toch noodzakelijk. Wij vertellen u hieronder de beste tips en manieren om uw coniferen te snoeien.

Wanneer kunt u coniferen het beste snoeien?

Coniferen kunt u het beste twee keer per jaar snoeien. De eerste snoeibeurt geeft u in ieder geval vóórdat de langste dag van het jaar is geweest (21 juni), idealiter rond de laatste week van mei of de eerste week van juni, dan bent u er op tijd bij.

Na deze eerste keer snoeien heeft de haag een tijdje nodig om zich klaar te maken voor de tweede knipbeurt. Daarom is augustus de meest ideale maand voor de tweede snoeibeurt van de conifeer: de haag heeft na augustus nog voldoende tijd om te herstellen zodat hij is voorbereid op de wintermaanden. Snoei uw coniferen daarom nooit later dan september!

Op welke dag u de coniferen snoeit kan ook invloed hebben op de plant. Zo is het voor de conifeer beter dat u een bewolkte of regenachtige dag kiest voor het snoeien (niet zo leuk voor u, wel een stuk beter voor de plant!) De pas gesnoeide takken van een conifeer zijn extra gevoelig voor de zon.

Met welk gereedschap kunt u het beste coniferen snoeien?

U kunt kiezen uit verschillende soorten gereedschap. Er zijn (elektrische) heggenscharen te koop en te huur in allerlei prijsklassen – met of zonder accu of snoer, het maakt niet uit. Bij het kiezen van de beste heggenschaar zijn er eigenlijk maar twee dingen belangrijk:

  1. Is het gereedschap scherp?
  2. Kunt u er veilig mee overweg?

Als u de heg met een botte haag probeert te snoeien, kan dat funest zijn voor de plant. De takken kunnen zodanig beschadigen dat ze kunnen afsterven, waardoor u met lelijke, kale plekken in uw coniferen eindigt. Bovendien kost het snoeien met bot gereedschap enorm veel tijd en energie. Zorg er daarnaast ook voor dat u veilig met het apparaat om kunt gaan zodat u uzelf, de heg en het gereedschap niet beschadigt.

Hoe kunt u het beste coniferen snoeien?

Het snoeien van een conifeer noemt men ook wel ‘scheren’. Het is namelijk zo dat een conifeer absoluut niet tot op het hout mag worden teruggesnoeid. Waar dat bij een taxus wel kan, kunt u er een conifeer ernstig mee beschadigen. Maak daarom ‘scherende’ bewegingen tijdens het snoeien, zodat u alleen een stukje (zo’n tien centimeter) van de jonge scheuten afknipt. Meer dan tien centimeter kan de conifeer beschadigen, zoals we hierboven hebben genoemd.

Waarom juist jonge scheuten snoeien?

Door de jonge scheuten te scheren, zorgt u uiteindelijk voor een vollere conifeer. Deze jonge scheuten zijn weerbaar en het beste bestand tegen een knipbeurt. Een bijkomend voordeel is dat de jonge scheuten meer zijscheutjes zullen vormen, waardoor de conifeer van binnenuit voller wordt. Daarnaast behoudt de conifeer zijn natuurlijke kegelvorm wanneer u enkel de jonge scheuten scheert.

Snoei coniferen in kegelvorm

Waarom hebben coniferen meestal die karakteristieke kegelvorm? Als u een conifeer van boven naar onder kaarsrecht zou snoeien, vangt de bovenste helft het meeste zonlicht. De onderkant krijgt dan te weinig zon en wordt kaal. Als u de conifeer in een kegelvorm snoeit, vangt hij zowel aan de boven- als aan de onderkant dezelfde hoeveelheid zonlicht, dat is beter voor de gezondheid en het uiterlijk van de conifeer.

Met deze tips snoeit (of scheert) u eenvoudig uw eigen conifeer!