Coniferen soorten

Wanneer we het hebben over de conifeer, denkt u waarschijnlijk aan een soort waarmee men een groene haag creëert. Wist u dat er meer dan 600 conifeer soorten zijn? Iedere soort heeft zijn eigen vorm, kleur, dichtheid en groei-eigenschappen. Zo kunnen sommige soorten coniferen beter tegen een droge grond, terwijl andere soorten juist flinke wind kunnen verdragen. Weer andere soorten zijn het meest geschikt voor een haag, als alleenstaande plant of voor de vormsnoei. Op deze pagina vindt u de soorten die perfect bij uw tuin passen.

Welke soorten coniferen zijn er?

Met wel meer dan 600 conifeer soorten kan het lastig kiezen zijn. Toch zijn er verschillende coniferen die het meest populair zijn. Dit zijn de Californische cipres, de Thuja, de Chamaecyparis Columnaris en de Hemlockspar. Wat zijn de verschillen en wat maakt deze planten zo geschikt voor uw tuin?


Thuja

Als we het hebben over de Thuja, dan hebben we het over verschillende soorten coniferen. Laten we beginnen bij de Thuja Brabant. Dit is een van de meest populaire coniferen. Deze plant ziet u veel in de tuin als haagplant en daar is de plant dan ook ideaal voor. Deze coniferensoort groeit – in verhouding tot andere soorten coniferen – snel, is winterhard en heeft een mooie lichtgroene kleur. Bovendien is deze soort ontzettend sterk en kan wel een hoogte van 6 meter bereiken.

De Thuja Smaragd, ook wel bekend als de ‘Westerse levensboom’, is misschien wel de meest bekende coniferensoort. Deze conifeer ziet u vaak als groene afscheiding van de tuin. De Thuja Smaragd blijft het hele jaar door groen, is winterhard en heeft een compacte vorm. Hierdoor creëert u met deze conifeer ontzettend goed een groene haag.

Dan de Thuja Plicata ‘Gelderland’. Dit is een snelgroeiende conifeer die u prima losstaand, maar ook als haag kunt planten. Deze conifeer soort is zelfs uitermate geschikt wanneer u een hoge, dichte haag wilt creëren. De conifeer is lichtgroen van kleur, compact, winterhard, eenvoudig te snoeien, makkelijk in onderhoud, heeft een fijne takkenstructuur en de vorm van een kegel.

Een andere Thuja Plicata is de Excelsa, ook wel bekend als de ‘reuzenlevensboom’. Deze bijnaam heeft deze conifeer niet voor niets; deze soort groeit tot wel 20 meter hoog en 6 meter breed. Het hele jaar door heeft deze plant een donkergroene kleur en behoudt ook in de winter zijn naalden. Door zijn formaat is deze plant prima als haagplant te gebruiken.

De Thuja Plicata Martin heeft een groene tot donkergroene kleur. Na het planten van deze conifeer moet hij eerst een jaartje settelen en bijkomen van het planten. Wanneer het eerste jaar voorbij is, begint de Plicata Martin aan z’n groeispurt en kan tot wel 8 meter hoog groeien. Het is dus ook een prima plant om een coniferenhaag mee te maken.


Californische cipres

De Californische Cipres, ook wel de Chamaecyparis lawsoniana Ivonne genoemd, is een sterke coniferensoort. Dankzij zijn goudgele kleur ziet de plant er prachtig en uniek uit. Deze coniferensoort kan wel tot 8 meter hoog groeien. Wilt u dit niet – wat we ons kunnen voorstellen – dan snoeit u de plant twee keer per jaar terug tot de gewenste hoogte. Om de schitterende goudgele kleur van deze plant te behouden, plant u de Californische cipres het beste in de zon of halfschaduw.


Chamaecyparis Columnaris

De bijnaam van deze conifeer is ‘dwergcipres’. Toch is deze bijnaam niet helemaal eerlijk, want ook deze conifeer kan wel tot 8 meter hoog groeien. De Chamaecyparis Columnaris staat bekend om zijn prachtig blauwgroene kleur. Het prettige aan deze soort is dat u deze niet alleen prima als haag, maar ook als solitaire plant plaatst. Bijvoorbeeld omdat u een leeg stuk grond in de tuin wilt opvullen met groen.


Hemlockspar

De Canadese Hemlockspar, ook wel ‘Tsuga Canadensis’ genoemd, is verreweg de meest sierlijke conifeer onder alle coniferen soorten. Deze plant groeit zowel flink in de hoogte als in de breedte. Wat deze conifeer uniek maakt, zijn de uiteinden van de takken. Deze uiteinden hangen wat omlaag, wat de plant een sierlijke uitstraling geeft. De kleur verandert door het hele jaar van frisgroen naar donkergroen en vervolgens naar groenbruin. Dankzij de mooie vorm plaatst u deze plant prima solitair als een ware blikvanger in de tuin.

De hemlockspar is tijdelijk niet beschikbaar. Voor meer informatie, neem gerust contact met ons op.


Coniferen tips

Nu u weet welke populaire coniferen soorten er zijn, is het tijd voor een aantal tips. Want wanneer u coniferen koopt, wilt u er lang van kunnen genieten. U heeft er niets aan als de plant al binnen een jaar doodgaat. Daarom hebben we een aantal handige tips verzameld om de conifeer zo goed mogelijk te planten, snoeien en onderhouden.

Hoe plant ik coniferen?

Wanneer u zelf de conifeer plant, begint u bij een goede voorbereiding. Zo start u met het plaatsen van paaltjes waar de conifeer als haag moet komen te staan, zodat de haag in een rechte lijn komt te staan. Daarna graaft u een geul waarin de planten komen te staan en mengt u de losgekomen aarde met mest. Bekijk op de pagina over coniferen planten alle stappen om het planten op de juiste manier te doen.

Wanneer coniferen snoeien?

Snoei het liefst twee keer per jaar de conifeer. Doe dit in ieder geval voor 21 juni en de tweede keer pas weer in augustus. Welke dag u de conifeer snoeit, heeft invloed op de plant. De gesnoeide takken zijn namelijk gevoelig voor een felle zon. Doe dit daarom het liefst op een bewolkte dag. Op de pagina coniferen snoeien leggen we uitgebreid uit wanneer en hoe u de conifeer het beste snoeit.

De coniferen zijn bruin, wat nu?

Help, de conifeer is bruin. Er zijn diverse factoren die dit kunnen veroorzaken, waaronder:

  • U heeft de haag te ver teruggesnoeid
  • U heeft vuil gereedschap gebruikt tijdens het snoeien
  • De conifeer heeft te weinig water gekregen
  • De conifeer heeft te weinig voeding gekregen
  • De haag heeft last van een schimmelinfectie

Ontdek op de pagina waarom worden coniferen bruin en wat doet u er tegen meer informatie.

Coniferen kopen

Voordat u overgaat tot de aankoop van coniferen, is het belangrijk om een aantal punten in uw achterhoofd te houden. Niet alleen let u op de verschillende coniferen soorten. U wilt natuurlijk de beste coniferen kopen die het langst mooi blijven en uw tuin fraai houden. Dus waar moet u op letten als u coniferen koopt en waar kunt u het beste coniferen kopen?

Waar moet u op letten?

Wanneer u coniferen koopt, let u op het uiterlijk van de conifeer. Zijn de coniferen mooi groen? Een gezonde en sterke conifeer heeft een mooie wintergroene kleur. Sommige naalden kunnen in de winter wat donkerder ogen dan de rest. Dit komt doordat er weinig zonlicht bij is gekomen. Er is dan niets aan de hand, deze naalden vallen vanzelf een keer uit.

Zitten er insecten in de bomen? Door mijten, luizen, rupsen of spintmijt loopt een conifeer behoorlijk wat schade op. Want luizen zuigen de sappen uit bladeren, waardoor de boom verkleurt. Rupsen leggen eieren in de conifeer. Wanneer de larven uitkomen, vreten ze de plant helemaal kaal. De spintmijt legt ook eieren in de conifeer en drinkt sappen uit de bladeren. Daarnaast weeft de spintmijt een web over de bladeren. Wanneer u een van deze beestjes ziet, kunt u de boom beter laten staan.

De prijs van coniferen is ook van belang bij de aanschaf. Waarschijnlijk denkt u: goedkoop is duurkoop. Toch hoeft dit bij de aankoop van coniferen niet het geval te zijn. Wij van Kwekerij Top & Top verkopen coniferen voor een veel lagere prijs dan bij diverse tuincentra. Dat terwijl de coniferen uit onze kwekerij doorgaans ook nog eens van hogere kwaliteit zijn. Wees dus geen dief van uw portemonnee en kies niet direct voor de duurdere coniferen. Hoe een conifeer eruit ziet en waar deze vandaan komt, zegt veel meer over de kwaliteit dan de prijs dat doet.

Coniferen online kopen

Het voordeel van coniferen online kopen bij Coniferen-bestellen.nl is dat u:

  • Profiteert van scherpe prijzen
  • Geniet van een snelle verzending
  • Keuze hebt uit verschillende soorten coniferen uit onze eigen kwekerij
  • Coniferen van hoge kwaliteit koopt

Onze best verkochte coniferen soorten

You've just added this product to the cart: