Coniferen verplaatsen

Coniferen verplaatsen, waar moet u op letten?

Als u een conifeer of coniferenhaag wilt verplaatsen, dient u zich daar goed op voor te bereiden. Coniferen verplaatsen is namelijk niet een klein klusje dat binnen mum van tijd geklaard is. Wilt u zeker weten dat u coniferen op de juiste manier verplaatst? Volg dan onderstaande instructies op.

Wanneer kunt u het beste coniferen verplaatsen?

Coniferen verplaatsen kan alleen wanneer de coniferen bijna in rust zijn. Bij loofbomen is dat makkelijk te zien, want die verliezen hun blad als ze bijna in rust zijn. Doordat de conifeer zijn bladeren het hele jaar door behoudt, is het bij deze plant een stuk lastiger te zien. Wanneer de andere bomen en planten in uw tuin hun blad laten vallen, kunt u er vanuit gaan dat uw coniferen ook in rust zijn.
Het beste is om coniferen eind september of in oktober te verplaatsen. Wanneer u de planten in die periode verplant, hebben ze nog ruim de tijd om nieuwe wortels en haarwortels te laten groeien voor de winterperiode.

Wat moet u doen als u coniferen wilt verplaatsen?

Voordat u coniferen kunt verplaatsen, moet er eerst het 1 en ander worden voorbereid. De eerste voorbereidingen horen al een half jaar van te voren plaats te vinden. Om coniferen te kunnen verhuizen, is het belangrijk dat u de kluit van elke plant rondsteekt. Om rond te kunnen steken, graaft u rondom de boom een geul. Met een goed scherpe snoeischaar kunt u door de wortelen van de bomen heen steken. Door de wortelen van de plant te beschadigen, zal de plant nieuwe wortelen aanmaken. Hierdoor zal de conifeer kleinere haarwortels aanmaken. Deze kleinere haarwortels kunnen de plant na de verhuizing van voldoende water en voeding voorzien.
Als u de coniferen wilt snoeien, kunt u dat het beste direct na het rondsteken doen.

Hoe kunt u de coniferen het beste verplaatsen?

Een half jaar na het rondsteken, kunnen de coniferen worden verplaatst. Ter bescherming kunt u een juten gaas over de kluiten heen doen. Dit gaas is onder andere bij kwekerijen en de grotere tuinwinkels verkrijgbaar.

Bij het verplaatsen van coniferen, is het belangrijk dat u de coniferen zo kort mogelijk uit de grond laat. Het is daarom het handigst om eerst een groot gat te graven op de plek waar u de coniferen wilt hebben staan. Dit gat dient groter te zijn dan de eerste keer dat u coniferen plantte. Wilt u zeker weten dat uw coniferen de winter goed zullen doorstaan? Dan is het aan te raden om het gat 2 keer groter dan de kluit van de plant te laten zijn.
De onderste laag van het gat kunt u vullen met een mengsel van de los gegraven grond, compost of oude koemest. Dit zorgt ervoor dat uw coniferen extra voedingsstoffen ter beschikking hebben, zodat de wortels en haarwortels kunnen herstellen.

Wat moet u doen als u het nieuwe gat heeft gegraven?

Nadat u het nieuwe gat of de nieuwe gaten heeft gegraven, kunt u voorzichtig de coniferen uitgraven en verplaatsen. Houdt bij het uitgraven van de plant wel genoeg afstand van de stam. Op die manier verkleint u de kans dat u de wortels van de coniferen beschadigt. Als u de coniferen naar wens heeft staan, kunt u het gat aanvullen met een mix van tuinplantengrond en de reeds los gegraven grond.

De coniferen zijn verplaatst, wat nu?

Het verplaatsen van coniferen is niet heel goed voor de planten. Daarom is het belangrijk om na de verhuizing extra goed voor uw planten te zorgen. Houdt de komende weken de kluiten goed nat en sla het bemesten van de plant de komende jaren niet over.