Coniferen planten

Staat u erom bekend dat u groene vingers heeft? Deinst u niet terug voor een beetje modder of wat aarde? En heeft u zojuist een nieuwe conifeer aangeschaft? Dan wilt u deze natuurlijk graag zelf in de tuin zetten. Hieronder vindt u een aantal tips over het zelf planten van coniferen. Als u, om welke reden dan ook, uw haagplant liever laat planten door een professional, leest u verderop op deze pagina wat wij voor u kunnen betekenen.

Als u het leuk vindt om in uw tuin bezig te zijn, heeft u onderstaand materiaal wellicht al in huis. En anders vindt u deze eenvoudig bij een tuincentrum of bouwmarkt.

Wat heeft u nodig om uw coniferen te planten?

 • Twee paaltjes of stokken
 • Dunne lijn of touw (langer dan de lengte van uw haag)
 • Een rubberen hamer
 • Een stalen schep
 • Bemeste tuinaarde (richtlijn: 1 zak van 40L per gestrekte meter)

Waar kunt u het beste de coniferen planten?

In principe kunnen coniferen in elke grondsoort worden geplant. Fungeert uw coniferenhaag als schutting of erfscheiding? Let er goed op dat u de coniferen op uw eigen terrein plant, dat voorkomt eventuele conflicten met uw directe buren of uw gemeente. De grond moet van goede kwaliteit zijn (niet uitgedroogd, maar ook zeker niet te nat). Coniferen houden van de zon; het liefst staan ze op een plek in de volle zon of in halfschaduw. Volledig in de schaduw kan de groei van uw conifeer belemmeren. Houd dus in de gaten waar in uw tuin de zon het meest schijnt en neem dat mee in uw overweging. Wanneer u de plant in de volle zon zet, doet u er wel goed aan om deze regelmatig extra water te geven.

Het planten van de coniferen: een goed begin is het halve werk!

Zorg er daarom voor dat u goed bent voorbereid. Een goede voorbereiding scheelt een hoop frustratie. Als u er dan (alsnog) voor kiest om uw coniferen te laten planten door een hovenier, kan dat natuurlijk. Maar we helpen u graag een eindje op weg met deze tips:

Stap 1: meten is weten.

In de meeste gevallen plant u een conifeer of haagplant in een rechte lijn. Het kan lastig zijn om met het blote oog een rechte lijn te trekken en u wilt niet dat uw coniferen halverwege schuin weglopen. Om u daarbij te helpen kunt u met de rubberen hamer twee stokken of paaltjes in uw tuin zetten: één aan ieder uiteinde van de uiteindelijke haag. Tussen deze paaltjes of stokken spant u vervolgens een lijn met een dun touw. Deze lijn fungeert as leidraad voor waar u de coniferen gaat planten.

Stap 2: graven.

Langs de lijn die u heeft gespannen, kunt u beginnen met het graven van een geul. We adviseren om geen individuele gaten te graven waar u de conifeer in gaat planten. Een geul geeft meer ruimte om te schuiven waar nodig en bovendien hoeft u niet extreem diep te graven. Let bij het graven van de geul op de grootte van de kluit: de geul moet ongeveer 10 centimeter breder en dieper zijn dan de omvang van de kluit. De diepte bepaalt u zelf, als de hele kluit maar wel goed bedekt is onder de grond. De grond die u heeft uitgegraven, kunt u later nog gebruiken. Bewaar deze dus goed.

Stap 3: mest.

Het enige dat u nu nog hoeft te doen is de onderste laag van de geul wat losgraven, en deze laag mengen met bemeste tuinaarde. Deze bemeste tuinaarde zorgt voor een optimale omgeving voor de coniferen om in te wortelen. De bodem wordt er vruchtbaarder door en zal water beter kunnen vasthouden.

Hoe moet u de coniferen planten?

Onze coniferen worden altijd geleverd met een juten gaas om de kluit. Dit wordt gedaan om de kluit bijeen te houden en de kluit en zijn wortels te beschermen. Het maakt voor de conifeer niet uit of u de gaaslap laat zitten of niet, maar voor u is het wellicht makkelijker manoeuvreren met de plant als het gaas er nog omheen zit. De wortels groeien er uiteindelijk doorheen en juten is een natuurlijk materiaal dat met de tijd zal vergaan.

Zet alle coniferen in de geul en bekijk de indeling van een afstandje. Dat biedt perspectief. Als alles naar wens is, vult u de geul met een mengeling van de los gegraven grond die u heeft bewaard, en bemeste tuinaarde.

Staan de kluiten goed bedekt en stevig in de grond? Nu kunnen de wortels goed groeien in de nieuwe omgeving.

Laat u uw coniferen liever over aan een professional?

Of u uw nieuwe haagplant nu liever zelf in de tuin zet, of het om welke reden dan ook liever overlaat aan een professional; wij helpen u graag.

Bij Kwekerij Top&Top is het mogelijk om uw coniferen te laten planten door onze hovenier. Een voordeel hiervan is dat de hovenier ter plaatste de bodemkwaliteit kan bekijken en u indien nodig van tips en adviezen kan voorzien. Heeft u nog een oude haag? Deze kan de hovenier eventueel ook verwijderen en afvoeren.

Wilt u graag uw coniferen laten planten door onze hovenier? Neem dan contact met ons op. U kunt ons bellen (tijdens kantooruren) via 06-20692739 of via 0318-250444, stuur een mail naar info@kwekerijtopentop.nl of vul onderstaand formulier in.

Benieuwd hoeveel het kost om uw coniferen te laten plaatsen?

Vul onderstaand formulier zo volledig in en wij maken een berekening wat de kosten zullen zijn voor het plaatsen van uw nieuwe coniferen.

 • Sleep bestanden hierheen of
  Toegestane bestandstypen: jpg, jpeg, png, pdf, Max. bestandsgrootte: 5 MB, Max. aantal bestanden: 3.
   Upload hier foto's van waar u de taxus wilt planten. Zo kunnen wij een beeld krijgen voor een beter advies.