Hoe kunt u het beste coniferen onderhouden?

Hoe kunt u het beste coniferen onderhouden?

Wanneer u coniferen in uw tuin heeft staan, wilt u daar uiteraard zo lang mogelijk plezier van hebben. Coniferen zijn onderhoudsarme planten, maar toch is het wel belangrijk dat u deze planten op de juiste manier onderhoudt. In dit artikel vertellen wij u precies hoe u het beste uw coniferen kunt onderhouden, zodat u jarenlang van deze prachtige planten kunt genieten. 

Wanneer moet u een conifeer bemesten?

Coniferen kunt u het beste twee keer per jaar bemesten. De eerste keer kunt u de plant het beste eind april/begin mei bemesten. De tweede bemesting kan het beste begin september plaatsvinden. Door uw plant in die periode nogmaals te bemesten, is deze beter bestand voor de winterperiode. Bemest uw plant trouwens niet als het vriest of als er vorst op komst is. Wanneer u dat wel doet, kan uw plant vorstschade oplopen en dat is natuurlijk zonde. 

Waarmee kunt u een conifeer het beste bemesten?

Conifeerplanten kunt u het beste bemesten met een organische meststof, zoals mestkorrels. Organische meststof is namelijk niet alleen beter voor uw plant dan kunstmest, maar ook beter voor het milieu. Voor een coniferenhaag kunt u bijvoorbeeld hagenmeststof gebruiken. Bij een coniferenhaag staan planten dicht op elkaar en daar is een haagmeststof op aangepast.
Wilt u zeker weten dat u de juiste meststof gebruikt? Dan kunt u speciale coniferenmest gebruiken. Deze meststof bevat alle voedingsmiddelen die uw conifeer nodig heeft. Door deze meststof te gebruiken, weet u dus altijd zeker dat u goed zit. 

Wanneer kunt u een conifeer het beste snoeien?

Veel conifeerplanten hebben van nature een mooie vorm en zijn langzame groeiers. Daardoor hoeven zij over het algemeen vrij weinig te worden gesnoeid. Het beste kunt u de conifeer vlak na de eerste groeiperiode (in mei of juni) snoeien en vlak voor de tweede groeiperiode (van begin augustus tot september). Snoei de conifeer niet op hete zomerdagen en ook niet als het vriest. U kunt de plant het beste op een bewolkte dag snoeien. 

Hoe kunt u het beste een conifeer snoeien?

Wilt u echter een zo compact mogelijke coniferenhaag creëren? Dan kunt het beste de breedste en bovenste jonge uitlopers afbreken. Door dat te doen, voorkomt u dat de haag van binnen kaal wordt. Wanneer de conifeer u te hoog wordt, kunt u deze het beste met scherende bewegingen snoeien met een scherpe snoeischaar. Knip lange uitlopers terug en snoei uw conifeer in kegelvorm. Door dat te doen, zorgt u ervoor dat alle takken voldoende zonlicht kunnen opvangen. Snoei een conifeer trouwens nooit terug tot op het hout. De takken groeien dan namelijk niet meer terug.

Hoe vaak moet u een conifeer water geven?

Het is belangrijk om de coniferen regelmatig water te geven. In de eerste 6 maanden na het planten zeker 2 keer per week. De kluit moet goed nat worden.  Let goed op bij droge periodes. Ook als de haag al langer staat.

Heeft nog vragen? Neem contact met ons op!

Het is dus helemaal niet lastig om coniferen te onderhouden. Het is echter wel heel fijn om te weten hoe u het beste voor uw coniferen kunt zorgen. Heeft u na dit artikel nog vragen over het onderhouden van uw coniferen? Neem dan gerust contact met ons op, want wij geven u graag een advies op maat. 

Share this post