Hoe moet u coniferen toppen?

Hoe moet u coniferen toppen?

De conifeer is een wintergroene plant, en dat maakt het een ideale tuinafscheiding of blikvanger in elke tuin. Om de conifeer mooi te houden, is het echter wel belangrijk om deze met enige regelmaat te snoeien en te voorzien van de juiste lengte door ze toppen. Hoe kunt u het beste coniferen toppen? In deze blog leggen we dat voor u uit.

Coniferen

Coniferen zijn onder te verdelen in schubconiferen en naaldconiferen. Voor hagen worden meestal schubconiferen gebruikt, met uitzondering van de taxus (een naaldconifeer die vaak als haag gebruikt wordt).

Hoe vaak moet u coniferen snoeien?

Schubconiferen en taxussen moeten twee keer per jaar gesnoeid worden. Het voordeel van deze coniferen is dat makkelijk in model te snoeien zijn. Let wel op met terugsnoeien, want vooral schubconiferen lopen niet meer uit vanaf het kale hout. De beste periodes om coniferen te snoeien is één keer in mei en één keer in september. Dat komt omdat de planten op een mildere dag beter herstellen van de snijwonden dan in de kou.

Hoe vaak moet u coniferen toppen?

Het toppen van uw coniferen is het verkorten van de bovenkant van de haag. Wanneer moet u een conifeer toppen? Dat hangt volledig af van de gewenste lengte. De gemiddelde haag is 40 tot 60 cm breed en 180 tot 200 cm hoog. Is die hoogte nog lang niet bereikt? Dan kunt u beter nog even wachten met het toppen van uw coniferen. Volg in dat geval het snoeiadvies uit deze blog en begin eerst met de zijkanten.

In principe gelden voor toppen dezelfde adviezen als bij het snoeien van coniferen. Ga niet coniferen toppen in de volle zon of met vorst en snoei niet tot op het kale hout want dan loopt een conifeer niet meer uit. Daarnaast is het belangrijk om altijd te zorgen voor een dat u niet in het dode hout terecht komt, mogelijk herstellen de coniferen hier niet van.

Aan de slag gaan met het toppen van coniferen kan best een lastige klus lijken. Gelukkig komt u met ons stappenplan een heel eind op weg!

Stap 1

Stel uw ideale hoogte vast. U begint pas met het toppen van coniferen als deze zo’n 5 tot 10 centimeter langer dan deze hoogte is. Hou het toppen van coniferen vervolgens jaarlijks bij. Zodra een conifeer getopt is, zal deze namelijk twee of meer toppen gaan maken.

Stap 2

Zorg voor goed snoeimateriaal en een veilige werkwijze. Werk met een stevige trap op een goede ondergrond en werk bij voorkeur niet alleen. Gereedschappen die u kun gebruiken om uw haag te toppen vindt u onderaan deze pagina.

Stap 3
Haal niet te veel weg! Coniferen die tot op het kale hout worden teruggesnoeid, zullen niet snel meer uitlopen. Om zeker te weten dat u niet te veel teruggesnoeid kunt u een draad spannen op de voor u ideale hoogte.

Stap 4

Begin met toppen. Dit kunt u zowel met een accu of elektrische heggenschaar of als handgereedschap doen, voor hoge hagen is een telescopische heggenschaar erg handig.  Controleer nadien of de coniferen de juiste vorm hebben en snoei bij indien nodig.

Bruine kleur na toppen coniferen

Tonen uw coniferen na het toppen een bruine kleur? Geen zorgen, dat kan komen door de beschadiging van takken tijdens het snoeien. Deze bruine takken kunt u gerust weghalen en vaak herstelt de conifeer zichzelf na verloop van tijd ook gewoon weer. Last van een bruine kleur zonder dat daar een snoeibeurt aan vooraf ging? Dan hebben de coniferen mogelijk last van een voeding tekort in de bodem, en dat vereist wél actie en kunt u de coniferen het beste bijmesten met coniferenmest.

Coniferen van Coniferen-bestellen.nl

Met de coniferen van Coniferen-bestellen.nl bent u verzekerd van kwalitatief goede planten zonder daar de hoofdprijs voor te betalen. Coniferen worden direct uit de kwekerij. Uw eigen coniferen uitkiezen? Neem een kijkje bij ons uitgebreide aanbod.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op! Met onze jarenlange ervaring adviseren wij u graag over het toppen van coniferen.

De juiste snoeigereedschappen nodig ? Kijk bij de onderstaande producten, deze verkopen wij niet zelf maar zijn hier online te bestellen.

Share this post


You've just added this product to the cart: