Wanneer en hoe moet u coniferen snoeien?

Coniferen snoeien

Wanneer en hoe moet u coniferen snoeien?

Heeft u coniferen in uw tuin staan? Dan bent u vast benieuwd naar wanneer en hoe u de coniferen precies moet snoeien. Daarom leggen wij dat in dit artikel uit!

Is snoeien wel nodig?

Een conifeer snoeien is alleen nodig wanneer de conifeer te hoog en te breed is geworden en/of veel jonge scheuten vormt. Coniferen groeien ongeveer 30 cm per jaar en dienen 1 tot 2 keer per jaar gesnoeid te worden. Door dit te doen, behouden coniferen een mooie vorm en worden ze niet te breed. Het is erg belangrijk de coniferen niet te breed te laten worden en nooit tot op het dode hout terug te snoeien, mogelijk groeien ze daarna niet meer voldoende dicht.

Wat heeft u nodig om een conifeer te snoeien?

Het is belangrijk dat u een conifeer met het juiste materiaal snoeit. Doet u dat niet? Dan kunt u de plant flink beschadigen, waardoor de conditie van de plant kan verslechteren. Voor het snoeien van coniferen, heeft u een scherpe heggenschaar nodig. Het maakt hierbij niet uit of het een elektrische schaar is of een manuele. Het is wel ontzettend belangrijk dat de schaar goed scherp is. Voor snoei gereedschap wat u kunt gebruiken zie onder.

Wanneer kunt u het beste een conifeer snoeien?

Het beste kunt u een conifeer in mei of juni snoeien en vervolgens indien nodig nog een keer in augustus
of september. Mocht de coniferenhaag toch wat te breed geworden zijn kunt u ook net voor het groeiseizoen in maart wat terug snoeien, ze groeien dan vanaf april vanzelf weer snel dicht. Coniferen kunnen niet later dan september worden gesnoeid, omdat ze dan niet voldoende tijd hebben om dicht te groeien voor de winterperiode.

Daarnaast is het ook belangrijk om tijdens de juiste weersomstandigheden te snoeien. Zo kunt u coniferen het beste op een bewolkte dag snoeien. Wanneer u op een hete zomerdag uw conifeer snoeit, kunnen de net gesnoeide takken verbranden door de felle zon. Wilt u wel echt op een zomerdag uw coniferen snoeien? Dan kunt u dit het beste in de avond doen, wanneer het buiten is afgekoeld. Daarnaast kunt u het beste ook niet uw coniferen snoeien als het vriest.

Hoe kunt u het beste te werk gaan?

Is het buiten bewolkt en heeft u een vlijmscherpe heggenschaar bij de hand? Dan heeft u de perfecte omstandigheden om uw coniferen daadwerkelijk te gaan snoeien.

U kunt hiervoor het beste op de volgende manier te werk gaan:

  • Controleer voordat uw begint met snoeien of er broedende vogels in uw haag zitten, een groenblijvende haag is namelijk een erg populaire broedplek voor vogels;
  • Maak scherende bewegingen met de snoeischaar;
  • Knip lange uitlopers terug;
  • Snoei uw conifeer in de gewenste vorm: hierdoor kunnen alle takken voldoende licht opvangen;
  • Snoei de conifeer niet terug tot op het kale hout; de plant loopt dan niet meer uit;
  • Breek de breedste en bovenste jonge uitlopers af, hierdoor voorkomt u dat de boom binnenin kaal wordt. Bovendien stopt de boom hierdoor met het groeien in de lengte.

Bent u klaar met de snoeibeurt? Dan is het belangrijk om de plant goed te bemesten en  water te geven. Hiermee helpt u de plant om zich na de snoeibeurt zo goed mogelijk te herstellen.

Meer over water van uw coniferen geven zie hier.

Meer over bemesten van uw coniferen zie hier

Wilt u meer informatie?

Zoals u ziet, zijn er een aantal zaken waarmee u rekening dient te houden bij het snoeien van coniferen. Volgt u bovenstaande tips op bij het snoeien van uw coniferen? Dan zal het helemaal goed gaan! Wilt u graag wat meer informatie over het snoeien van coniferen? Dan mag u altijd contact met ons opnemen, want onze experts helpen u graag.

Share this post


You've just added this product to the cart: