Wanneer en hoe moet u coniferen snoeien?

Wanneer en hoe moet u coniferen snoeien?

Heeft u coniferen in uw tuin staan? Dan bent u vast benieuwd naar wanneer en hoe u de coniferen precies moet snoeien. Daarom leggen wij dat in dit artikel uit!

Is snoeien wel nodig?

Vrij veel coniferen hebben van nature een mooie vorm en hoeven vrijwel niet te worden gesnoeid. Het enige wat u dan hoeft te doen, is het verwijderen van dood hout en de takken die elkaar kruisen.

Een conifeer snoeien is alleen nodig wanneer de conifeer te hoog is geworden en/of veel jonge scheuten vormt. Coniferen groeien ongeveer 30 cm per jaar en dienen 1 tot 2 keer per jaar gesnoeid te worden. Door dit te doen, behouden coniferen een mooie vorm en worden ze niet te breed.

Wat heeft u nodig om een conifeer te snoeien?

Het is belangrijk dat u een conifeer met het juiste materiaal snoeit. Doet u dat niet? Dan kunt u de plant flink beschadigen, waardoor de conditie van de plant kan verslechteren. Voor het snoeien van coniferen, heeft u een scherpe snoeischaar nodig. Het maakt hierbij niet uit of het een elektrische schaar is of een manuele. Het is wel ontzettend belangrijk dat de schaar goed scherp is.

Wanneer kunt u het beste een conifeer snoeien?

Het beste kunt u een conifeer in mei of juni snoeien en vervolgens nog een keer in au
gustus of september. Coniferen kunnen niet later dan september worden gesnoeid, omdat ze dan niet voldoende tijd hebben om voor de winter te herstellen van de snoeibeurt.

Daarnaast is het ook belangrijk om tijdens de juiste weersomstandigheden te snoeien. Zo kunt u coniferen het beste op een bewolkte dag snoeien. Wanneer u op een hete zomerdag uw conifeer snoeit, kunnen de net gesnoeide takken verbranden door de felle zon. Wilt u wel echt op een zomerdag uw coniferen snoeien? Dan kunt u dit het beste in de avond doen, wanneer het buiten is afgekoeld. Daarnaast kunt u het beste ook niet uw coniferen snoeien als het vriest.

Hoe kunt u het beste te werk gaan?

Is het buiten bewolkt en heeft u een vlijmscherpe snoeischaar bij de hand? Dan heeft u de perfecte omstandigheden om uw coniferen daadwerkelijk te gaan snoeien.

U kunt hiervoor het beste op de volgende manier te werk gaan:

  • Controleer voordat uw begint met snoeien of er broedende vogels in uw haag zitten, een groenblijvende haag is namelijk een erg populaire broedplek voor vogels;
  • Maak scherende bewegingen met de snoeischaar;
  • Knip lange uitlopers terug;
  • Snoei uw conifeer in een kegelvorm: hierdoor kunnen alle takken voldoende licht opvangen;
  • Snoei de conifeer niet terug tot op het kale hout; de plant loopt dan niet meer uit;
  • Breek de breedste en bovenste jonge uitlopers af, hierdoor voorkomt u dat de boom binnenin kaal wordt. Bovendien stopt de boom hierdoor met het groeien in de lengte.

Bent u klaar met de snoeibeurt? Dan is het belangrijk om de plant goed te bemesten en een emmer water te geven. Hiermee helpt u de plant om zich na de snoeibeurt zo goed mogelijk te herstellen.

Wilt u meer informatie?

Zoals u ziet, zijn er een aantal zaken waarmee u rekening dient te houden bij het snoeien van coniferen. Volgt u bovenstaande tips op bij het snoeien van uw coniferen? Dan zal het helemaal goed gaan! Wilt u graag wat meer informatie over het snoeien van coniferen? Dan mag u altijd contact met ons opnemen, want onze experts helpen u graag.

Share this post