Zijn coniferen giftig voor dieren?

Zijn coniferen giftig voor dieren?

De meeste mensen kiezen voor coniferen omdat het prachtige planten zijn om de tuin mee op te vullen of om er een haag van te maken. Maar zijn coniferen eigenlijk giftig voor dieren? En voor welke dieren precies?

Wat zijn coniferen?

Coniferen zijn onder te verdelen in naald- en schubconiferen. Voor het maken van hagen worden meestal schubconiferen gebruikt. De bekende taxusplant is een uitzondering, dit is een naaldconifeer die ook vaak voor hagen wordt gebruikt.

Verschillende soorten coniferen

Er zijn ontzettend veel soorten coniferen, ieder met hun eigen kenmerken. Ter wereld zijn er wel meer dan 600 soorten coniferen. In Nederland komen vooral de Californische Cipres Chamaecyparis Ivonne en de Thuja Smaragd veel voor. Een andere bekende conifeer is de taxus. De taxus wordt echter vaak onderscheiden van andere conifeersoorten. Taxussen wijken namelijk op een aantal punten af van andere soorten coniferen. Zo groeien taxussen langzamer en kunnen ze tot op het hout worden teruggesnoeid.

Zijn coniferen giftig?

Een ander verschil tussen de taxus en andere coniferen is dat de taxus giftig kan zijn. Dat komt door de rode besjes die aan vrouwelijke taxussen hangen. Deze rode besjes zijn giftig voor kinderen en dieren. Bij het verteren van pitten van deze besjes, komt de giftige stof taxine vrij. Dat kan leiden tot benauwdheid, maagklachten, blaasaandoeningen, nierbeschadigingen. Deze stof is niet alleen giftig, maar kan zelfs leiden tot een hartstilstand of de dood.

Voor welke dieren zijn coniferen giftig?

Coniferen zijn giftig voor de meeste dieren, maar niet voor elke diersoort. Zo kunnen vogels de besjes van de taxus wel zonder problemen eten. Dat komt omdat de maag van een vogel het omhulsel van de pit intact laat, waardoor de stof taxine niet in hun systeem terecht kan komen. Andere diersoorten en mensen hebben dat geluk helaas niet. Vooral honden, katten en paarden maar ook schapen, zullen veel last krijgen van het eten van coniferennaalden of -bessen.

Coniferen en huisdieren

De mannelijke taxusplant heeft geen giftige besjes, maar ook hiervoor geldt dat u moet oppassen met huisdieren. De naalden van de taxus bevatten namelijk nog steeds giftige stoffen. Heeft u huisdieren en wilt u zo min mogelijk risico nemen? Dan kunt u het beste voor een andere soort coniferen gaan, zoals de Californische Cipres.

Niet-giftige coniferen bestellen?

Wilt u graag zeker weten dat uw coniferen niet giftig zijn? Bijvoorbeeld omdat uw huisdieren of kinderen hebt rondlopen in uw tuin? Dan kunt u gerust ademhalen. Alle coniferen op Coniferen-bestellen.nl zijn namelijk niet giftig. Al onze coniferen worden direct uit de kwekerij geleverd. Zo kunt u genieten van hoge kwaliteit coniferen voor een voordelige prijs.

Meteen een conifeer bestellen? Bekijk hier ons uitgebreide aanbod

Liever eerst meer informatie? Neem dan contact met ons op, we helpen u graag verder.

Share this post


You've just added this product to the cart: