Zijn coniferen giftig?

Zijn coniferen giftig?

Coniferen zijn prachtige planten die je voor allerlei verschillende doeleinden kunt gebruiken. Zo kun je er lege plekken in de tuin mee opvullen en er uiteraard ook een prachtige haag van maken. Veel mensen vragen zich af of coniferen giftig zijn. Daarom gaan we die vraag in dit artikel behandelen. 

Meer dan 600 conifeersoorten

Veel mensen denken dat de conifeer een plant op zich is. Toch is er niets minder waar. Coniferen zijn een plantenorde waar ontzettend veel verschillende planten onder vallen. Zo zijn er wel meer dan 600 conifeersoorten te vinden. In Nederland komen een aantal conifeersoorten veel voor, zoals de Californische Cipres Chamaecyparis Ivonne en de Thuja Smaragd. Taxusplanten horen ook onder coniferen. Toch onderscheiden we de taxus vaak van andere conifeersoorten. 

Waarom onderscheiden we taxussen van andere coniferen?

We onderscheiden taxussen vaak van andere conifeersoorten, omdat de taxus op een aantal punten afwijkt van de andere soorten coniferen. Waar coniferen over het algemeen vrij snelle groeiers zijn, groeit de taxus een stuk langzamer. Hierdoor behoudt de taxus na een snoeibeurt langer de gesnoeide vorm dan andere conifeersoorten. 

Daarnaast kan de taxus tot op het hout worden teruggesnoeid. Deze plant heeft namelijk knoppen waaruit gewoon weer nieuwe scheuten uit kunnen ontstaan. Andere conifeersoorten hebben dat niet, waardoor je die absoluut niet tot op het hout kunt terugsnoeien. Doe je dat wel? Dan zal er nooit meer een scheut ontstaan. 

Opvallende rode besjes

De taxus is trouwens ook de enige conifeersoort met rode besjes. Het rode steekt ontzettend mooi af bij de groene naalden van de plant. Toch zit er ook een nadeel aan de besjes. Deze besjes zijn namelijk giftig voor kinderen en dieren, behalve vogels. Wanneer het lichaam van een kind of dier de pitten aan het verteren is, komt de zeer giftige stof taxine vrij. Dit kan zelfs voor een dodelijke afloop zorgen.  

Zijn coniferen giftig?

De meeste coniferen zijn dus gelukkig niet giftig, maar de vrouwelijke variant van de taxus is dat helaas wel. Dat is namelijk een plant waaraan giftige rode besjes kunnen hangen. De coniferen die u op Coniferen-bestellen.nl ziet, zijn allemaal niet giftig. Die kunt u dus met een gerust hart in tuinplanten. Wilt u toch graag taxussen in uw tuin? Dan kunt u het beste voor de mannelijke variant va een taxus kiezen. Aan deze plant zullen namelijk geen rode besjes groeien. 

Meer weten? Neem contact met ons op!

Wilt u graag meer informatie over de conifeerplanten op onze website? Of wilt u graag zeker weten dat u geen giftige haagplanten in uw tuin heeft staan? Neem dan gerust contact met ons op, want onze professionele tuinadviseurs helpen u graag.

Share this post


You've just added this product to the cart: