Wat moet je doen als een coniferenhaag bruin verkleurt?

Wat moet je doen als een coniferenhaag bruin verkleurt?

Wanneer je een coniferenhaag heeft, wil je er uiteraard zo lang mogelijk van kunnen genieten. Het fijne aan coniferen is dat de planten weinig onderhoud nodig hebben. Door af en toe de haag te bemesten en ervoor te zorgen dat de haag voldoende water kan opnemen, kom je al een heel eind. Daarnaast is het ook een goed idee om de haag 1 á 2 keer in het jaar te snoeien. Wanneer je dit doet, heb je als het goed is het hele jaar door een prachtige haag. De conifeer blijft namelijk over het algemeen het hele jaar door mooi groen. Vertoont uw coniferenhaag toch bruine verkleuringen? Dan wilt u vast weten hoe u dat het beste kunt oplossen. Dat leggen wij u in dit artikel uit. 

Hoe kan een coniferenhaag bruin verkleuren?

Om erachter te komen wat je het beste kunt doen als jouw coniferenhaag bruin verkleurt, is het eerst handig om te weten hoe het kan dat de coniferen überhaupt verkleuren. Zodra we de oorzaak van de verkleuring weten, kunnen we het probleem bij de kern gaan aanpakken. Bovendien kun je dan ook in de toekomst beter voorkomen dat jouw haag weer bruin verkleurt.

Er zijn een aantal oorzaken waardoor een coniferenhaag bruin kan verkleuren. We vertellen hieronder welke dat zijn en hoe je deze het beste zelf kunt oplossen. 

De haag is te radicaal teruggesnoeid 

Over het algemeen kunnen coniferen een snoeibeurt prima aan. Toch kan een conifeer bruin verkleuren als de plant te radicaal is teruggesnoeid. Daarnaast dien je een conifeer nooit tot aan het hout terug te snoeien. Ben je tijdens de snoeibeurt toch op het kale hout terechtgekomen? Dan zullen er kale plekken ontstaan, die helaas niet meer te herstellen zijn. Als oplossing hiervoor kun je de kale plekken proberen op te vullen door de takken om de plek heen voorzichtig te buigen en losjes vast te zetten met een draadje.  

Er is een aanhoudende droogte

Tegenwoordig kennen we in de zomer steeds hogere temperaturen en is er soms zelfs sprake van een droogte. Wanneer het een lange tijd niet regent en u de conifeer zelf niet water geeft, kan de conifeer bruin verkleuren. Dat komt doordat de conifeer in dat geval niet voldoende vocht kan opnemen. Je kunt dit echter heel eenvoudig voorkomen door tijdens langere periodes van hitte en droogte zelf jouw plant elke week minstens een emmer water te geven. Geef het water direct bij de kluit van de plant, zodat het niet zal verdampen in de droge grond. Houd tussendoor de grond rondom de haag goed in de gaten. Is deze kurkdroog? Dan kun je nog een extra emmer water geven.  

Hoe kun je in dit geval de haag het beste herstellen? 

Ben je hier echter te laat mee en is je coniferenhaag al door de droogte bruin verkleurt? Gelukkig herstellen de planten na de droogte meestal wel weer goed, mits ze wel weer voldoende vocht kunnen opnemen. Het beste kun je bij een coniferenhaag die lang in droge grond heeft gestaan een kleine geul om de haag een graven. Vul de geul vervolgens met water. Door dit te doen, komt het water echt bij de kluit van de boom terecht. Daarnaast is het ook een goed idee om de haag na de droogte flink te bemesten. Hierdoor zal de haag namelijk sneller herstellen. 

Er is een gebrek aan magnesium

Magnesium is een voedingsstof die een conifeer nodig heeft. Wanneer er een tekort aan magnesium is ontstaan in de grond waarin de coniferenhaag staat, kunnen er bruine plekken in de haag ontstaan. Je herkent het magnesiumgebrek doordat de bruine plekken zich vooral onderin en in het midden van de plant bevinden. 

Om deze verkleuringen tegen te gaan, kun je het beste de haag bemesten met magnesium in de vorm van minerale korrels. Deze korrels kun je zowel online als in verschillende tuincentra kopen. Op de verpakking staat hoe je deze korrels het beste in de grond rondom de haag kunt verwerken. 

Om te voorkomen dat er weer een keer een tekort aan magnesium in de grond rondom de haag ontstaat, kun je ervoor kiezen om elk voorjaar de grond rondom jouw haag te voorzien van bovengenoemde korrels. 

De haag heeft last van een schimmelinfectie

De coniferenhaag kan ook bruin verkleuren, doordat deze last heeft van een schimmelinfectie. Dit herken je doordat er takken afsterven en er duidelijk aangetaste delen en niet aangetaste delen zijn. Het beste kun je de aangetaste kant zo snel mogelijk weg snoeien. Het gereedschap dat je hiervoor gebruikt, dien je na gebruik goed te ontsmetten met een chlooroplossing. Was je handen na de snoeibeurt goed en indien je tijdens het snoeien handschoenen aan hebt gehad, dien je deze samen met je kleding op minimaal 60 graden te wassen. 
 
Schimmelinfecties zijn doorgaans trouwens goed te bestrijden met verschillende middelen die je bij tuincentra kunt kopen. Informeer een expert, zoals bijvoorbeeld onszelf, om erachter te komen welk middel jij het beste kunt gebruiken.

Een advies op maat? 

Daarnaast kan ook het gebruiken van vies gereedschap een oorzaak zijn van bruine verkleuringen in een coniferenhaag. Gelukkig zijn alle genoemde oorzaken goed te bestrijden én te voorkomen. Toont jouw coniferenhaag bruine verkleuringen en wil je graag een advies op maat om dit probleem op te lossen? Neem dan gerust contact met ons op, want onze experts helpen je hier graag bij! 

Share this post